Day11

admin
Site Admin
Posts: 3143
Joined: Wed Dec 11, 2019 8:31 am
Has thanked: 4 times

Day11

Post by admin »

I did not open it. I took it to the nearest chemist's, and handed it in. The man read it, and then handed it back.
He said he didn't keep it.
I said:
"You are a chemist?"
He said:
"I am a chemist. If I was a co-operative stores and family hotel combined, I might be able to oblige you. Being only a chemist hampers me."
admin
Site Admin
Posts: 3143
Joined: Wed Dec 11, 2019 8:31 am
Has thanked: 4 times

Re: Day11

Post by admin »

I did not open it (no la abrí). I took it to the nearest chemist's, and handed it in ( Lo llevé = lo llevé a la farmacia más cercana y se lo di a /farmacéutico/; chemist — químico; farmacéutico; to hand in — entregar, llevar mano en). The man read it, and then handed it back (la hombre lo leyó y luego lo devolvió; to hand back — devolver, recuperar).
He said he didn't keep it (me dijo que no lo guardó eso = tales cosas; to keep — mantener, almacenar).
I said ( Yo dije:):
"You are a chemist (no es usted farmacéutico)?"
He said:
"I am a chemist (soy farmacéutico). If I was a co-operative stores and family hotel combined (Si fuera una combinación de almacén de cooperativa y hotel de familia; co-operative — conjunta, cooperativa; family — familia; combined — combinado, unido, conjunto), I might be able to oblige you (podría ser capaz de complacerte; to be able to — ser capaz de poder, puede; to oblige — haz un favor; por favor). Being only a chemist hampers me ( el hecho de que sea solo un farmacéutico me impide / cumplir con su solicitud /; to hamper — obstaculizar, impedir, obstruir)."
admin
Site Admin
Posts: 3143
Joined: Wed Dec 11, 2019 8:31 am
Has thanked: 4 times

Re: Day11

Post by admin »

No la abrí. La llevé a la botica más cercana y la entregué. El boticario la leyó y me la devolvió.
Me dijo que no podía atenderme.
Yo dije:
–¿No es usted farmacéutico?
El dijo:
–Soy farmacéutico. Si fuera una combinación de almacén de cooperativa y hotel de familia quizás podría ayudarle. El ser sólo farmacéutico me lo impide.
admin
Site Admin
Posts: 3143
Joined: Wed Dec 11, 2019 8:31 am
Has thanked: 4 times

Re: Day11

Post by admin »

the website helps you to get right meaning
I did not open it (я не разворачивал рецепт). I took it to the nearest chemist's, and handed it in (я взял = отнес его в ближайшую аптеку и подал /аптекарю/; chemist — химик; аптекарь; to hand in — подавать, вручать). The man read it, and then handed it back (человек прочитал его, а потом отдал обратно; to hand back — возвращать, протягивать назад).
He said he didn't keep it (он сказал, /что/ не держит такого = подобных вещей; to keep — держать, хранить).
I said (я сказал):
"You are a chemist (вы аптекарь)?"
He said:
"I am a chemist (я аптекарь). If I was a co-operative stores and family hotel combined (если бы я был универсальным магазином и семейным пансионом в одном лице; co-operative — совместный, кооперативный; family — семья; combined — комбинированный, объединенный, совместный), I might be able to oblige you (я мог бы угодить вам; to be able to — быть в состоянии, мочь; to oblige — делать одолжение, угождать). Being only a chemist hampers me (то, что я всего лишь аптекарь, мешает мне /выполнить вашу просьбу/; to hamper — препятствовать, мешать, затруднять)."
Phi
Posts: 306
Joined: Thu Mar 05, 2020 6:24 am

Re: Day11

Post by Phi »

I did not open it (Yo no la abrí). I took it to the nearest chemist's, and handed it in ( Lo llevé = lo llevé a la farmacia más cercana y se lo di a /farmacéutico/; chemist — químico; farmacéutico; to hand in — entregar, llevar mano en). The man read it, and then handed it back (la hombre la leyó y luego lo devolvió; to hand back — devolver, recuperar).
He said he didn't keep it (me dijo que no tenia eso = tales cosas; to keep — mantener, almacenar).
I said ( Yo dije:):
"You are a chemist (es usted un farmacéutico)?"
He said:
"I am a chemist (Yo soy un farmacéutico). If I was a co-operative stores and family hotel combined (Si fuera una combinación de almacén de cooperativa y hotel de familia; co-operative — conjunta, cooperativa; family — familia; combined — combinado, unido, conjunto), I might be able to oblige you (podría ser capaz de complacerte; to be able to — ser capaz de poder, puede; to oblige — haz un favor; por favor). Being only a chemist hampers me ( el hecho de que sea solo un farmacéutico me impide / cumplir con su solicitud /; to hamper — obstaculizar, impedir, obstruir)."

this post was corrected
Post Reply